Bir İşletme ile Göç İçin Franchise’ların Faydaları Nelerdir?

Bir İşletme ile Göç İçin Franchise’ların Faydaları Nelerdir?

Sal Picataggio

Bir Göçmenlik Avukatı olarak, kabul edilmesi en muhtemel başvuruları hazırlamak benim birincil hedefim.

E-2 yatırımcı vizesi, L-1A şirketler arası transfer (yönetici/yürütücü) vizesi ve EB-5 Göçmen Yatırımcı (yatırım ya da istihdam sağlayarak green card elde etmek) vizesi gibi işletme yoluyla yapılan göçmenlik süreçlerinde, aşılması gereken en büyük engel, işletmenin kendisinde bitiyor.

Bu süreçlerin her biri, yatırımcıya ya da girişimciye sıfırdan bir ABD işletmesi kurma fırsatı veriyor. Bu süreçlerde en sık karşılaştığım şey de yabancı yatırımcıların istihdam sağlamada sıkıntı yaşamaları. 12 ay içinde 1 çalışandan (yatırımcının ya da transfer edilen yöneticinin kendisi) 10, 15 ya da daha fazla çalışana çıkmak gerçekten büyük çaba gerektiriyor.

Diğer durumlarda da kurulum masrafları sıkıntı yaratabiliyor. Tamamen yeni bir işletmede mesela yatırımcı ne kadar para harcamalı? Toplam yatırımın ne kadar olması iyidir?

Avantajlarından dolayı franchise’lar, müşterilerime sunduğumu seçeneklerden biri oluyor. Bu yazıda, franchise’ların E-2, L-1A ve EB-5 başvurusu yapacaklara ne gibi fırsatlar sunduğundan bahsedeceğim.

E-2 Yatırımcı Vizeleri ve Franchise’lar

E-2 vizesi, kendileri ve aileleri için yeterli para sağlayacak yeni ya da mevcut bir ABD işletmesine kayda değer ve yeterli bir miktarda para yatıracak olan ve önceden belirlenmiş ülke vatandaşı olan yabancı yatırımcılar içindir.

E-2 vizeleri, 5 sene boyunca geçerli olup, yatırımcının ABD’de tek bir seferde 2 sene boyunca kalmasına izin vermekle beraber kişinin ABD’ye her girişinde yenilenir.

Üstüne üstlük yatırımcı, işletmeye yaptığı yatırımın devam ettiğini gösterebildiği sürece, vizesini yenileyebilir.

Franchise’ın yerine getirdiği birkaç nokta vardır:

  • Anlaşılabilir bir yatırım miktarı – ABD Konsolosluğu’na başvuru yaparken (birçok E-2 yatırımında da olduğu gibi), Konsolosluk memuru, yapılan yatırımın “yeterli ve yüklü miktarda” olup olmadığını incelemek zorundadır. Genellikle franchise markalarının, satın almalar belirlemiş olduğu bir miktar olduğundan ötürü konsolosluk memuru bu bilgiye hemen ulaşabilir ve birçok franchise fiyatı $150.000’dan fazla olduğu için memurlar çoğunlukla bunu “yeterli ve yüklü bir miktar” olarak kabul ederler.
  • Yatırım ELDEN ÇIKMIŞ OLMALI – alan, teçhizat vb. birbirinden ayrı ödemelerin bir araya getirilmesinden ziyade bir franchise yatırımı tek seferde yapılır.
  • Emanet hesabına güven – bir işletme satın alımı söz konusu olduğu için birçok konsolosluk, satın alma miktarının, vize kabulü şartlı bir emanet hesabına konmasına izin verir.
  • İstihdam sağlanması – franchise sisteminin desteği sayesinde ABD’li çalışanları işe almak daha kolay olur.
  • İşletmenin geçerliliği – tamamen varsayımlardan oluşan bir iş planının aksine; franchise’ın destek sistemi, konsolosluk memuruna işletmenin gelecekte başarılı olma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterebilir.

 

L-1 Müdür ya da Yöneticiler ve Franchise’lar

L-1 vizesi, bir ABD ortağına ya da alt kurumuna müdür ya da yönetici transfer etmek isteyen yabancı işletmeler içindir.

Bu genelde girişimcilikte kullanılır ve yabancı işletme sahibi, ABD’deki faaliyetlerine başlamak için kendisini ABD’ye transfer eder.

L-1 için yatırım, ana odak noktası olmayıp, en önemli şey, müdür ya da üst yöneticilik pozisyonunun kendisidir. USCIS de (Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu) buradan yola çıkarak bu vizede kişi sayısına önem vermeye başladı. Yani, müdür ya da yönetici ile bunlarla birlikte çalışacak çalışan sayısı yeterli miktardaysa, L-1 başvurusu yapan kişinin şansı daha yüksek olur.

Franchise modellerinin, yönetici ya da daha alt seviyedeki çalışanların sayısını artırmaya daha elverişli olması, başvuran kişinin müdür ya da yönetici olarak transfer olmasına da olanak sağlar.

Buna ek olarak, L-1 vizesinin süresi sadece bir yıldır. Bu sürenin sonunda şirket, yabancı müdür ya da üst düzey yöneticinin ABD’de neden kalmaya devam etmesi gerektiğini kanıtlamalıdır.

Birçok yeni şirket için, bir yıllık bir sürede, müdür ya da yönetici gerektirecek kadar çalışan işe almak zor ama franchise’larda, özellikle de franchise desteği ile, L-1 vizesini uzatmayı doğrulayacak kadar büyümek daha mümkündür.

EB-5 Göçmen Vizesi ve Franchise’lar

EB-5 Göçmen Yatırımcı vizesi için, $500.000’lık bir yatırım yapmak ve ABD vatandaşları ya da orada kalıcı ikamet edenler için tam zamanlı  10 iş olanağı sağlamak gerekiyor. Ayrıca bu vize, yatırımcıya kalıcı ikamet (green card) elde etme olanağı sağlıyor.

En popüler EB-5 yatırım türleri arasında “bölgesel merkez” (regional center) bulunuyor. Burada USCIS, ABD işletmelerinin büyük projeler için büyük sayıda yabancı yatırımcı toplamasına izin veriyor. İstihdam gereksinimi için de hem doğrudan yatırım projesinde hem de bölgeye para akışı ile dolaylı olarak sağlanan iş olanakları sayılıyor.

Bu tür yatırımlarda yatırımcı, işletmeyi aktif olarak idare etmek zorunda değildir. Onun yerine yatırımcılar daha çok bir “yönetici kurulu” dahilinde çalışırlar.

Fakat, EB-5 Bölgesel Merkez programı bu aralar bir hayli revaçta (2015’ten beri 10’dan fazla program gerçekleştirildi!). Bundan dolayı da kalıcı ikamet izni olmadan kısa süreli vize uzatmaları veriliyor.

Neyse ki yatırımcılar için “doğrudan” EB-5 programı bulunuyor ama dolaylı yoldan ekonomik fayda sağlamak yerine işletmeyi aktif bir şekilde idare etmek ve işletme dahilinde 10’dan fazla iş imkânı sağlamak gerektiği için birçok yatırımcı bu programdan vazgeçiyor.

Franchise’larda ise yatırımcı, işletmeyi yönetirken franchisor’ın desteğinden de faydalanabilir, bu sayede ABD tarzı bir işletme ile tek başına uğraşmak zorunda kalmaz.

Ayrıca, franchise sistemi oturmuş olduğu için 10 adet iş imkanı sağlamak çok daha kolay olabilir.

 

Sonuç

Doğru yatırımcı ya da girişimciler için L-1, E-2 ya da EB-5 vizeleri, göç etmeyi düşünenler için göz önünde bulundurmaya değecek faydalar bulunduruyor.

Bu makalede yer alan bilgiler, herhangi bir yasal danışmanlık niteliği taşımamakla beraber, bilgilendirme amaçlıdır. Bu makalenin okunması ya da incelenmesi herhangi bir avukat-müvekkil ilişkisi kurulmasına muadil bir nitelik de taşımaz. Verilen bilgiler, hiçbir surette göçmenliğe değin yol gösterme gerektiğinde profesyonel danışmanlığın yerini alamaz.

 

Yazar Hakkında:

2011’den beri göçmenlik avukatı olarak çalışan Sal Picataggio, 2018’de American Immigration Associates/Visa Lex’e katılmış ve orada da yatırımcılar, işletme sahipleri ve girişimciler için işletme göçmenliği süreçleri ile ilgilenmektedir. 2019’da EB-5 Investors Magazine tarafından EB-5’in Yükselen Yıldızı olarak seçilen Sal, AILA (Merkez Florida Şubesi), Orange County Barosu Derneği Göçmenlik ve Vatandaşlık Komitesi, Orlando Bölgesel Emlak Birliği Ortaklığı ve Küresel Emlak Konseyi ve İngiliz Amerikan Ticaret Odası’nın onurlu bir üyesidir.

American Immigration Associates, LLC (AIA), müşteri odaklı, tam hizmet göçmenlik hukuku firması olup müşterilerimiz adına, ABD’nin karmaşık göçmenlik sisteminde yenilikçi bir şekilde yol alma konusunda kendini adamıştır.

AIA özel olarak VisaLex müşterileri ile çalışır ve şeffaflığı, doğruluğu ve huzuru sağlamak adına yenilikçi ve kullanımı kolay bir platform kullanır.

Hakkımızda

Vize Bayilik özel hedeflerine uygun en iyi yatırım fırsatlarını belirlemek ve analiz etmek için yatırımcıları önerir.

Biz E-2 vizesi için hak yabancı uyruklu, L-1 veya EB-5 danışmanları güvenilen ve 150.000 $ minimum yatırım miktarı ile, ABD Franchise sahibi olmak istiyorum.

Devamını oku

No Comments

Post A Comment