Yetenekli Göçmenlere Adalet Yasası Konusunda Uyarı

Yetenekli Göçmenlere Adalet Yasası Konusunda Uyarı

“Yetenekli Göçmenlere Adalet Yasası”nın ABD’de İstihdam Yaratan Yabancı Ülke Vatandaşları Üzerindeki Potansiyel Olumsuz Etkileri

Yüksek Nitelikli Göçmenler için Adalet Yasası (S. 386) yakın zamanda Senatoda tanıtıldı. Bu yasa, Meclisin 10 Temmuz 2019’da geçirdiği HR 1044’e benzer bir kanun tasarısı. Bu iki yasa tasarısı 300.000’den fazla Hintli vatandaşa yeşil kart işlemlerini hızlandırma konusunda umut veriyor. Birçok Hintli teknoloji çalışanı ABD’ye H-1B vizesiyle (geçici istihdam) girmiş ve daha sonra istihdam bazlı yeşil kart başvurusunda bulunmuştur. HR 1044, istihdama dayalı vizeler için ülke kotasını kaldıracaktır (şu anda herhangi bir ülke için oran %7). Mevcut ülke kotası ve bekleyen işlemler dolayısıyla, bahsettiğimiz Hintli yeşil kart başvuru sahiplerinden bazıları, yeşil kartlarını almak için 50 yıldan fazla bir süre bekleyebilirler.

HR 1044, büyük nüfuslu Hintli teknoloji işçilerine yarar sağlayacak olsa da, istihdam bazlı yeşil kart başvurusunda bulunan veya bulunma sürecinde olan diğer milletlerin vatandaşları için dezavantaj olacaktır. 12 ila 18 ay olması beklenen süre, 5 yıldan 6 yılın üzerinde bir süreye dönüşebilir. Yalnızca Çin ve Hindistan gibi birkaç ülke EB-1C kotalarına ulaşmıştır, bu nedenle diğer birçok millet için işlem süreleri bir yıldan azdır. Bu probleme sunulacak çözümlerden biri, istihdama dayalı belirli vize kategorileri için vize kotalarını artırmak veya eşleri ve çocuklarını kotanın içinden saymamaktır.

Visa Franchise’da, yabancı uyruklulara kariyerleri ve göçmenlik hedefleri için en uygun franchise ve küçük işletmeler konularında danışmanlık veriyoruz. Visa Franchise’ın müşterilerinin çoğu, E-2 vizesi (70’ten fazla ülkeye sahip bir yatırımcı vizesi anlaşması) altında geçici olarak ABD’ye geldi ve ABD’de başarılı işletmeler kurdu. İşletmelerin başarısı ve ailelerinin Amerika’nın yaşam tarzına adaptasyonu nedeniyle, yatırımcıların çoğu daha sonrasında ABD’de kalıcı olarak kalmaya karar verir. Temel olarak, bu girişimciler Amerika’da çok sayıda istihdam yaratır ve ABD genelinde Amerikan ürünleri ve hizmetleri üretir. Tipik bir E-2 vizesi girişimcisi, 5 yıllık dönem süresince yaklaşık 5 Amerikalıyı işe alır ve birçok E-2 vize yatırımcısı aynı 5 yıllık dönem süresince 20 ila +30 kişiye istihdam yaratır. Bu Amerikan istihdam türleri, gıda işletmelerindeki giriş seviyesi işlerden pazarlama yöneticileri, hemşireler, tıbbi teknisyenler ve veteriner hekimler gibi daha üst düzey pozisyonlara kadar uzanmaktadır.

Vaka Analizleri

Visa Franchise’ın ABD’de franchise bulma ve analizinde desteklediği 300’ün üzerindeki aile veri tabanımızı kullanarak, müşterilerimizin ABD’deki iş ve göç konusundaki deneyimlerini yansıtan üç örnek olay incelemesi seçtim

** İsim, İşletmenin Sektörü ve Vatandaşlık Gibi Bazı Maddeler, Müşterilerimizin Kimliklerini Korumak İçin Değiştirildi

Francisco Martinez
Yaş: 42
Ülke: Arjantin
Vize Türü: E-2 vizesi
Kalıcı İkamet Yolu: EB-5 vizesi

Ocak 2017’de Francisco, eşi ve iki küçük çocuğuyla birlikte Houston, Texas’a taşındı. Bir berber franchise’ı yatırımıyla, E-2 vizesini alabildi. İlk berber dükkanı şu anda doğrudan iki çalışanı ve on berberi (bağımsız sözleşmeli çalışanlar olarak) istihdam etmektedir. Francisco, ilk başarısı nedeniyle ikinci bir yere yatırım yaptı ve başka yerlere yatırım yapmayı planlıyor.

Arjantin’de bulunduğu dönemde lisans ve yüksek lisans derecelerini mühendislik dalında aldı. 5 yıl boyunca büyük bir geliştirici için çalıştıktan sonra, kendi emlak geliştirme şirketini kurdu ve büyük başarı yakaladı. Kendi ülkesindeki istikrarsızlık göz önüne alındığında, sadece yeni çıkan berber franchise’ı zincirine ve ABD gayrimenkullerine yatırım yapıyor.

Kendisinin göçmenlik avukatı, yeşil kart almanın en iyi yolunun EB-5 vizesi olduğunu belirtti. EB-5 vizesi 10 tam zamanlı istihdam gerektirir. Berberler bağımsız, sözleşmeli çalışanlar olduğundan, EB-5 vizesinde istihdam sağlamaya uygun değiller. Bu nedenle Francisco bölgesel merkezli bir gayrimenkul projesine 500.000 dolar yatırım yapmaya karar verdi ve şu an vizesinin onaylanmasını bekliyor.

Francisco, bugüne kadar aktif olarak yönettiği işletmelere +500.000 $ değerinde yatırım yaparken gayrimenkule (EB-5 vizesi dahil) ayrı olarak 1.000.000 $ değerinde yatırım yaptı. Bir yıl içinde yeşil kart almayı bekliyor ancak bu “Yüksek Nitelikli Göçmenler için Adalet Yasası” senatodan geçerse ve Başkan Trump tarafından yasaya bağlanırsa, 5-6 yıl sürebilir.

Charles Martin & Ailesi
Yaş: 51
Ülke: Birleşik Krallık
Visa Türü: E-2 vizesi
Kalıcı İkamet Yolu: Bilinmiyor (EB-1A, EB-5 vizesi?)

Nisan 2016’da, Charles Martin ve ailesi, Londra’nın banliyölerinde yaşadıkları evi bırakıp Orlando, Florida’ya taşınmak üzere yola koyuldular. Kısmen Londra’daki uzun kışlar tarafından etkilendiklerinden, dört yıl boyunca bu taşınmayı planlıyorlardı. Charles büyük bir finans kurumu için çalışıyordu. Eşi Claire ise bir iç mimar. Charles her zaman kendi işinin patronu olmayı hayal etmişti ve İngiltere’de birkaç kiralık mülk yönetmişti. İspanya ya da Fransa’ya yerleşmeyi düşündüler, ancak girişimciler için iş ortamını ve ortak dili göz önüne aldıklarında, ABD’nin açık şekilde en iyi seçenek olduğunu gördüler.

Charles bir mülk yönetimi franchise’ına yatırım yaptı ve E-2 vizesini aldı. İlk 6 ila 12 ay, çalışma açısından zor bir geçiş olmasına rağmen, yönetimi altındaki mülk ağını üç yıldan biraz fazla bir süre içinde 90 daireye çıkardı. Dört tam zamanlı Amerikan çalışanı işe aldı ve yarı zamanlı olarak birçok sözleşmeli çalışanla çalışıyor.

Bugüne kadar, emlak yönetimi işine 160.000 dolar, gayrimenkule ise ayrıca 400.000 dolar daha yatırım yaptı. Charles ve ailesi ABD’de kalmak istiyor, ancak yeşil kart almak için seçenekleri sınırlı. Kendisinin göçmenlik avukatı EB-5 vizesini önerdi ancak minimum 500.000 dolarlık likiditeye sahip değil. Diğer bir olasılık, özel yetenek yeşil kartıdır (EB-1A), ancak şu anki profesyonel geçmişine bakılınca bu biraz sıkıntılı bir hal alabilir. Charles ve Claire, çocukları 21 yaşına geldiklerinde artık ABD’de kalmak için uygun olmadıklarından, İngiltere’ye geri dönmek zorunda kalmaktan endişe ediyorlar.

Canh Nguyen
Yaş: 58
Ülke: Vietnam
Vize Türü: L-1 vizesi
Kalıcı İkamet Yolu: EB-1C

Canh Nguyen, yakın zamanda Huntington Beach, California’ya taşınan başarılı bir Vietnamlı iş insanı. Yıllar boyunca Canh ve karısı An’ın Orange County, California’da bir evi vardı ve her üç çocuğunu da her yaz, yaz kampına kaydettiler. Canh ailesinin; bir otel, tıbbi cihaz dağıtıcısı ve çok sayıda araba galerisi içeren Ho Chi Minh City, Vietnam merkezli holdingini yönetiyor. Canh, göçmenlik avukatı aracılığıyla Visa Franchise ile bağlantı kurana kadar, restoranlar ve benzin istasyonları dahil olmak üzere her türlü işletmeyi zaten gözden geçirmişti. ACanh, Visa Franchise tarafından sunulan farklı işletme seçeneklerini analiz edip birçok franchise veren ve franchise alan kişilerle konuştuktan sonra medical spaya yatırım yapmaya karar verdi. Vietnam’daki medikal alana biraz aşina olduğundan; doğru yönetim, konum ve en son tıbbi ekipmanlarla bir tıbbi spa ağı oluşturma potansiyeli gördü.

Canh başlangıçta göçmenlik iş planının bir parçası olarak bir medical spaya 500.000 $ değerinde yatırım yaptı. Üç yıl içinde bir yatırım daha yapmayı planlıyor. Canh, yabancı yöneticilerin ABD operasyonlarını yönetmesi için ABD’ye transfer edilmesine izin veren L-1 vizesini aldı. Spa, şu ana kadar 15 tam zamanlı çalışanı istihdam ediyor ve Cahn ikinci bir kaplıca işletmesiyle 25 ila +30 çalışana sahip olacak. Göçmenlik avukatı Cahn’a, ABD kalıcı ikametine giden en iyi yol olarak EB-1C (L-1 vizesinin yeşil kart eşdeğeri) vizesini tavsiye etti. Yeşil kartını beş yıl daha uzatacağından endişe ettiği “Yüksek Nitelikli Göçmenler için Adalet Yasası” nedeniyle bu Ağustos ayında EB-1C vizesine başvurmayı planlıyor.

Peki Çözüm Ne? Bekleyen Mevzuat ve Düzenlemeler

Göçmen girişimcileri etkileyen mevzuat ve düzenlemeler, bu kişilerin ABD’deki işletmelere yatırım yapma ve Amerikalıları istihdam etme çabalarını ödüllendirici şekilde yapılmalıdır. ABD, yabancı işletme sahiplerini ve yöneticilerini ABD’de ikamet etmeye çeken politikalar ve uygulama mekanizmaları aramalı. ABD ve Kanada’nın aile bağlantılarından çok iş becerilerine öncelik veren hak temelli göç sistemi göz önüne alındığında; ABD, ülkede inovasyonu yönlendirecek ve Amerika’nın iş alanları gelişiminde önemli bir etkiye sahip olacak birçok yetenekli kişiyi kaybediyor.

Bu soruna sunulacak bir çözüm olarak HR 2124 Meclise çoktan sunulmuştur. HR 2124, birçok mevcut E-2 vizesi sahibinin statülerini kalıcı ikametgaha uygun hale getirmelerini sağlıyor. HR 2124, Florida Temsilcisi Rutherford tarafından desteklenmiştir ve şu anda diğer 10 sponsorun iki taraflı desteğini almaktadır. HR 2124, binlerce Amerikan istihdamı yaratmak ve sürdürmek için muazzam bir potansiyele sahip.

Visa Franchise müşterileri bugüne kadar 2081 Amerikan istihdamına katkıda bulundu ve eğer yabancı uyruklu işletme sahipleri ABD’deki yasal statüleri (ve daha önemlisi çocuklarının yasal statüsü) konusunda güvende hissetmezlerse, bu istihdamlar tehlikeye girebilir. Birçok Visa Franchise müşterisi ülkelerini; siyasi, sosyal ve/veya ekonomik istikrarsızlıklar sebebiyle terk etti. Amerika vatandaşları olarak, hukuka uygun hareket eden bu göçmenleri, ailelerinin yasal statüsünün istikrarsızlığını gidermeye çalışırken ülkemize hoşgörüyle kabul etmeliyiz.

Yüksek Nitelikli Göçmenler Yasası’nın yararları var fakat bu yasanın HR 2124 dahil edilerek değiştirilmesi gerekiyor. Böylelikle, işletme sahipleri ve yöneticiler bu yasadan olumsuz olarak etkilenmeyecek. Kongre, küçük işletmeleri ve Amerikan istihdamını zedeleyen teknoloji endüstrisi için hızlı bir kazanç yaratmak yerine, sorunu bir gruptan diğerine kaydırmayan yasalar çıkarmalıdır.

Hakkımızda

Vize Bayilik özel hedeflerine uygun en iyi yatırım fırsatlarını belirlemek ve analiz etmek için yatırımcıları önerir.

Biz E-2 vizesi için hak yabancı uyruklu, L-1 veya EB-5 danışmanları güvenilen ve 150.000 $ minimum yatırım miktarı ile, ABD Franchise sahibi olmak istiyorum.

Devamını oku

No Comments

Post A Comment

Franchise yatırımı sizin ve E-2 vizeniz için doğru mu?

 

 

Buradaki test üzerinden cevaba ulaşın!