En Hızlı Büyüyen Girişimci Vizesi, E-2 Yatırımcı Vizesidir

En Hızlı Büyüyen Girişimci Vizesi, E-2 Yatırımcı Vizesidir

En Hızlı Büyüyen Girişimci Vizesi, E-2 Yatırımcı Vizesidir

Patrick Findaro

Geçtiğimiz yıllarda A.B.D. vize kategorilerinden pek azı yüzde bazında E-2 yatırımcı vizesi kadar bir artış göstermiştir. Visa Franchise olarak biz, E-2 yatırımcı vizesi için kalifiye olan birçok müşteriye A.B.D. franchise’larına yatırım yapmalarinda destek olduk. Bu makalede E-2 vizesini, artan verilme miktarını, Latin Amerika’da gösterdiği yüksek artışı ve E-2 vizesi hakkındaki diğer öne çıkan konuları incelemeye aldık.

E-2 vizesi nedir?

E-2 Anlaşması Yatırımcı vizesi, A.B.D. işletmelerine finansal yatırımlar yapmak isteyen ve işletmelerini yönetip geliştirmek için A.B.D.’ye gelmek isteyen anlaşmalı ülke vatandaşı kişiler için tasarlanmıştır. Bu ülkelerin A.B.D. ile ticaret ve ulaşım anlaşması bulunmaktadır. E-2 vizesi A.B.D. franchise’ları için, bu tür işletmeler baz alınarak yapılan vize başvurularının başarı şansı daha yüksek olduğundan dolayı muhteşem bir seçenektir. Aşağıda E-2 vizesinin yasal gereksinimlerini bulabilirsiniz. Özellikle, E-2 vizesine kalifiye olmak için yatırımcılar aşağıdaki unsurları kanıtlamalıdırlar:

  1. A.B.D. ile ticaret ve ulaşım anlaşması

Yatırımcılar, burada listelendiği gibi, Amerika Birleşik Devletleri ve vatandaşı oldukları ülke arasında geçerli bir ticaret ve ulaşım anlaşması bulunduğunu kanıtlamalıdırlar. Bu ülkelerden biriyle çifte vatandaşlığı bulunanlar da E-2 vizesine başvurabilirler.

  1. Kişi ya da işletme, anlaşmalı ülkenin vatandaşı olmalıdır

Yatırımcılar, A.B.D. işletmelerine yatırım yapmak için kullanılacak paranın, bahsi geçen anlaşma ülkeleri vatandaşı olan kişi ya da kişilerin himayesi ve kontrolü altında olduğunu kanıtlamalıdırlar. Yatırımı bir tüzel şahıs yapmaya çalıştığında bu durum karmaşıklaşabilir ve bu durumda paranın bağlı olduğu ülke, yatırımı yapan şirketin sahiplerinin çoğunluğunun vatandaşı olduğu ülke olur.

  1. Yatırımcı yatırım yapmış ya da aktif olarak yapma sürecindedir

Yatırımcılar, işletmeye yatırım yapmış ya da neredeyse yapmış olduklarını kanıtlamalıdırlar. Yani bu, yatırımcıların çoktan A.B.D. şirketini bünyelerine kattıkları, işyerinin kira kontratını imzalamış olduklarını, eşyaları satın almış olduklarını vb. gibi faaliyetleri yapmış olmalıdırlar. Önemli bir nokta ise, Amerikan hükümetinin, yatırımın vizeye başvuru yapılmadan önce yapılmasını istemesidir ve bu, birçok yatırımcı için ürkütücü bir durum olabilir.

  1. İşletme, gerçek ve ticari faaliyetlerini yürütmekte olan bir işletme olup marjinal olmamalıdır.

Marjinal işletmeler, sadece yatırımcıyı ve ailesini geçindirecek kadar para kazanan işletmeler olmakla beraber Amerikan hükümeti, bu işletmenin bundan daha fazla büyümeye istekli olduğundan emin olmak istemektedir. Bu sebeple yatırımcılar, işletmenin nasıl çalışacağını, para yapacağını, büyüyeceğini ve Amerikan ekonomisine nasıl katkıda bulunacağını gösteren 5-yıllık iş planı sunmak zorundadırlar.

Çalıştığımız franchiselarda olduğu gibi, A.B.D. franchise’larına yatırım yapmanın ana getirilerinden biri de bu franchise’ların büyük bir başarı geçmişi olduğudur. Bundan dolayı konsolosluk memurları bu franchise’ları tanıyabilir ve başvuruları onaylayabilir. Buna ek olarak konsolosluk memurları, danışma şirketleri gibi “spekülatif” olanlara nazaran bir vitrini, envanteri ve ekipmanı olan “geleneksel” işletmeleri daha çok tercih ederler.

  1. Başvuranın yatırımı makul bir miktarda olmalıdır

E-2 vizesi için belirlenmiş minimum bir yatırım miktarı olmasa da düzenlemelere göre yatırımın, işletmenin toplam maliyetine kıyasla makul bir miktarda olması gerekmektedir. Bu noktayı örneklendirecek olursak, kuruluş ücreti 300.000 dolar olan yeni bir bayilik işletmesini düşünün. Bu durumda kişinin, yatırımın makul olarak addedilmesi için yaklaşık 200.000-225.000 dolarlık bir yatırım yapması gereklidir. Fakat düzenlemeler aynı zamanda, toplam kurulum maliyetinin 100.000 dolardan az olması halinde kişinin gerekli miktarın %100’ünü ya da çok yakın bir miktarını önermektedir. Tecrübemize göre 100.000 dolardan az miktarda yapılan yatırımların reddedilme olasılığı daha yüksektir.

  1. Başvuran kişi, işletmeyi “geliştirecek ve yönetecek” bir pozisyonda olmalıdır

Yatırımcı, yapılan bu yatırımın aktif bir yatırım ve kendisinin bu yeni Amerikan işletmesini yönetebilecek bir kalifikasyona sahip olduğunu gösterebilmelidir. Yatırımcılar, kendi emrinde çalışacak kişileri işe alabilmelerine ve hatta bunu yapmaları için teşvik edilmelerine rağmen günlük faaliyetlerle doğrudan ilgilendiklerini göstermelidirler.

Dile olan yabancılık, yeni bir pazar ve karmaşık Amerikan hukuk sistemi, ürün ya da servis ne kadar iyi olursa olsun, bir yatırımcının A.B.D.’de işini geliştirmesine mâni olabilir. Bir Amerikan bayiliğine yatırım yapmanın ana yararlarından bir tanesi de bayilik şirketinin işletme konusunda yardımcı olmasıyla beraber işletmenin başarılı olması için de yürümesinde rehberlikte ve yardımda bulunmasıdır. Bu sayede yatırımcılar, yönetimde, yürütmede ve büyümede kendilerine yardımcı olmaları için tecrübeli bayilik çalışanlarına güvenebileceğini bilerek kendinden emin bir şekilde yatırım yapabilirler. Bu, diğer türlü yeni işletmeler için doğru olmayabilir.

E-2 vizesi için yüksek kabul oranları

E-2 vizesinin kabul edilme oranları, H1-B veya L-1 gibi diğer yatırımcı veya çalışma vizelerinden daha yüksektir. Geçtiğimiz birkaç yılda kabul oranı %93 civarında sabitlenmiştir. Bu rakamların arasında ilk mülâkatında kabul edilmeyen ve konsolosluklarına başvuruları için daha fazla bilgi alma amaçlı dönen kişiler de bulunur.

Düzeltilmiş kabul oranı şu şekilde verilmiştir: [1 eksi [Ret eksi Başarı]] bölü [Verilen artı Ret eksi Başarı]

 

Verilen E-2 vizesi miktarı artıyor!

Toplam E-2 vizesi miktarı 2010’da 25.500’den 2015’te 41.162’ye çıkmıştır. Bu, 5 senelik bir süreçte E-2’lerde %61’lik bir artış, yani her sene %10’dan fazla artış anlamına gelmektedir!

Senelik çıkarılan E-2 vize miktarı

 

A.B.D. Dışişleri Bakanlığı, dünya çapında bütün A.B.D. elçiliklerine ve konsolosluklara, çıkarılan E-2 vizeleri ile ilgili öne çıkan rakamları sunar. Aşağıdaki tabloda dünyadaki top 10 E-2 vize ülkelerini görebilirsiniz. Sadece Japonya’ya çıkarılan vize sayısı (12.172), EB-5 vize programı için çıkarılan vizelerin tamamından fazladır (9.764)! Büyük ve kurulmuş pazarların çoğu yıllardır E-2 vize programından yararlanmaktadır. Arjantin gibi diğer gelişmekte olan pazarlarda ise (Dünya çapında çıkarılan E-2 vizesi konusunda 10uncu sırada) son birkaç senede popülerliği artmıştır.

Largest E-2 Visa Countries

 

Latin Amerika konsoloslukları çıkarılan E-2 vize miktarında rekora ulaştı

Çıkarılan E-2 vizesi miktarında artış yaşayan tek ülke Arjantin değil. Bütün Latin Amerika bölgesinde, çıkarılan E-2 vizesi miktarında en hızlı artışı yaşanmıştır! Bu artış, Latin Amerika’nın girişimci kültürünü ve son zamanlardaki politik ve ekonomik istikrarsızlığının bir göstergesi olabilir. 2010’da 1.750 tane E-2 vizesi çıkarılmışken bu sayı 2015’te 4.442 olmuştur! Bu, %150’den fazla bir artışa işaret etmektedir. Bu bölgedeki en büyük pazar, 2015’te çıkarılan 2.580 vize ile Meksika’dır.

Aşağıdaki grafik, Güney Amerika’daki en büyük E-2 vize pazarlarını ve son 5 senede nasıl geliştiklerini göstermektedir.

Latin Amerika’da/Güney Amerika’da E-2 Vize Büyümesi

 

Brezilya ve Venezuela gibi ülkelerin E-2 vize anlaşması yoktur! Buna rağmen, İtalyan, İspanyol ve Japon asıllı Brezilya vatandaşlarının çok olması, sahip oldukları 2nci pasaportlar sayesinde E-2 vizesine başvuru hakkına sahip olmaktadırlar. Bunun aynısını Kolombiya, İspanya, İtalya ve Fransa asıllı Venezuela’lı müşterilerimizde de karşılaşıyoruz

Trump Döneminde E-2 Vizesi

Trump, göçmenlik reformu üzerinde seçim kampanyası yürüttü ve başa geçişinin ilk birkaç haftasında da sözlerinin arkasında durdu. Fakat Trump, yasadışı göçmenlerini, H1-B vizesini ve F-1 öğrenci vizesini hedef aldığı gibi yatırımcı vizesi ile ilgilenen girişimcileri hedef almamıştır. 28 Şubat 2017’de yaptığı kongre konuşmasında Başkan, sadece kendilerini finansal olarak destekleyebilecek göçmenleri kabul edecek “liyakat temelli” bir sistem çağrısında bulundu. Tabii ki E-2 vizesi böyle bir politika tarafından koruma altında olacaktır. Kişilerin sahip oldukları vizelerin şartlarına uyduklarını temin edecek birtakım önlemlerin alınması olasılığına odaklanan bir başkanlık emri bulunmaktadır. Örneğin, şimdi çoğunlukla H1-B vizelerinde yapıldığı gibi gelecekte de E-2 vize işletmeleri için daha fazla işyerlerine ziyaretler yapıldığını görebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için Neden Trump Göçmen Yatırımcılar İçin İyidir isimli makalemizi okuyun.

Ne tür işletmeler kalifiyedir? Neden bir franchise güvenli bir çözümdür?

Yukarıda belirtildiği gibi, E-2 vizeniz için bir işletmeye yatırım yapmak için gerekli olan parametreler, işletmenin gerçek ve ticari faaliyetlerini yürütmekte olan bir işletme olup marjinal olmaması konusunda gayet açıktır.

Franchise yatırımlarıyla, bir göçmenlik avukatı paranın nasıl harcanacağını çok detaylı bir şekilde açıklayabilir ve bu şekilde konsolosluk memurunun, işletmenin kurulup yürütülmesi için neye ihtiyacı olduğu konusunda daha net bir fikri olur. Bu, ilk yatırım ihtiyaçlarını önceden göremeyecek bazı yeni start-up işletmelere kıyasla daha farklıdır.

Aşağıdaki grafik, franchise işletmelerinin, bağımsız işletmelerden nasıl daha fazla hayatta kalma oranına sahip olduğunu göstermektedir. A.B.D. Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen bir çalışmaya göre franchise işletmelerinin %90’ı 10 sene sonra bile varlığını sürdürürken bağımsız işletmeler için bu sayı sadece %18’dir.

Franchise İşletmesi vs. Bağımsız İşletme

Franchise Başarı Oranı

 

Franchise sahipleri, işletmenizin başarılı olmasını sağlamak için size oturmuş bir model, tanınmış bir marka ve daimi destek (eğitim, pazarlama, vs.) sunarlar.

Visa Franchise, E-2 vize kategorisinin büyümeye devam etmesini öngörmektedir ve en iyi A.B.D. franchise fırsatlarını bulmak ve analiz etmek için daha fazla göçmen yatırımcı ile çalışmayı ümit etmektedir.

 

Visa Franchise Kimdir?

Visa Franchise, yatırımcılara, onlara özgü olan hedeflerine uygun yatırım seçeneklerini bularak ve analiz ederek rehberlik etmektedir. Firmanın odağı, E-2 ve EB-5 vizeleri için kalifiye franchiselardır. Visa Franchise, dünyanın dört bir yanından müşteriler için, onların yatırım ve göçmenlik hedeflerine uygun iş fırsatları yakalamaları için yardımcı olmak konusunda güvenilir bir danışmandır. Visa Franchise, müşterilerin kapasitelerini, tecrübelerini ve yatırım miktarını göz önünde bulundurarak onların kendilerine özgü ve şahsi durumları için en uygun seçeneği bulmalarını sağlamaktadır. Visa Franchise, Miami, Florida menşeili olup Orlando, Florida’da ve São Paulo, Brezilya’da ofisleri bulunmaktadır.

Bir bayilik sahibi olmak istiyorsanız bize info@visafranchise.com adresine email atarak veya +1-305-454-7744 numarasından arayarak ulaşabilirsiniz.

Not: Visa Franchise, bayilik şirketlerinin temin ettikleri dışında herhangi bir finansal performans beyanında bulunmaz.

 


About The Author

Patrick Findaro  Visa Franchise’ın Ticari Direktörüdür. ABD’de bayilik ve gayrimenkul yatırımları üzerine odaklanan, Miami, Florida’da yaşayan bir iş danışmanıdır. Patrick’in bayilik, gayrimenkul, yatırımcı vizesi ve Latin Amerika deneyimleri Birleşik Devletler’de yatırım yapmak isteyen yabancı uyruklulara önemli bir değer katmaktadır. Güvenilir danışmanlarla işbirliği yaparak ve bayilikler kurarak yapılan yatırımlar yoluyla zahmetli bir göçmenlik sürecini yönetme yeteneğine sahiptir. Dahası, çok uluslu ve yüksek varlıklı bireylerin geniş bir yelpaze üzerindeki yatırımlarına danışmanlık deneyimleri muhtemel bayilikler için büyük bir pazar ve finansal analiz sağlamaktadır.